Γραφείο Δημότη: 22650 72500

Πιλοτική Λειτουργία

Ο Δήμος

Ο Δήμος Δελφών αποτελεί την Καλλικρατική συνέχεια της τελευταίας διοικητικής μεταρρύθμισης της Ελλάδας. Είναι ο δέκατος (10ος) μεγαλύτερος σε έκταση Δήμος της Ελλάδας που συμπεριλαμβάνει οκτώ (8) πρώην Καποδιστριακούς Δήμους. Σαν Δημοτικές Ενότητες πλέον, τον Δήμο Δελφών συνθέτουν οι: Δελφοί, Άμφισσα, Ιτέα, Γαλαξείδι, Δεσφίνα, Γραβιά, Παρνασσός και οι Καλλιείς.  

Γεωγραφικά ανήκει στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και μπορούμε να πούμε ότι ιστορικά και γεωγραφικά αποτελεί την καρδιά της Ελλάδας. Τόπος ευλογημένος στο πέρασμα των αιώνων με βαριά κληρονομιά που μέχρι σήμερα αποτελεί παγκόσμιο επίκεντρο. Πρωτεύουσα είναι η Άμφισσα (γνωστή και ως «Σάλωνα») με τις ιστορικές της καταβολές να δαμάζουν το χρόνοι ενώ οι Δελφοί έδωσαν το όνομά τους στο νέο Δήμο και αποτελούν την Ιστορική του έδρα.

Τέσσερα από τα μεγαλύτερα βουνά της Ελλάδας φρουρούν τον υπέροχο αυτό τόπο. Παρνασσός, Γκιώνα, Βαρδούσια και Οίτη αγκαλιάζουν με το υπέροχο γεωφυσικό τους κάθε σημείο του Δήμου Δελφών. Ο Κρισσαίος Κόλπος και τα νερά του Κορινθιακού λούζουν τα 100χλμ ακτογραμμής της δημοτικής επικράτειας. Ο μεγαλύτερος συνεχόμενος ελαιώνας της Ελλάδας βρίσκεται εδώ. Ο φημισμένος ελαιώνας της Άμφισσας εντυπωσιάζει τις αισθήσεις και χαρίζει στον τόπο το θείο δώρο της ελιάς και των παραγώγων της.

Η ιστορία του τόπου μας είναι χαραγμένη σε όλη την επικράτεια. Η λάμψη των Δελφών συνεχίζει να γοητεύει βαθιά έναν τόπο που επίσης αποτέλεσε την καρδιά της Επανάστασης του ’21 στη Ρούμελη και σφράγισε με γεγονότα και θρύλους το πέρασμα στη σημερινή εποχή. Με την ίδια ένταση σφραγίζει και η φύση την απέραντη ομορφιά αυτού του τόπου. Πλούσιες πηγές και χλωρίδα ζηλευτή σμίγουν με τις χιονισμένες κορφές και την ιδιαίτερη πανίδα τους και παρέα με τα γραφικά και παραδοσιακά χωριά κάνουν τη γνωριμία με αυτή τη γη μία εξαιρετική εμπειρία.

Η εντυπωσιακή ναυτική πολιτεία του Γαλαξειδιού και η κυρίαρχη παρουσία του θαλάσσιου μετώπου της Ιτέας κερδίζουν επάξια τον ηγετικό ρόλο στη θάλασσα. Η Δεσφίνα, η Πολύδροσος, η Γραβιά και το Μαυρολιθάρι κρατούν τα σκήπτρα των βουνών και της φυσικής γοητείας τους γεμάτες παράδοση, ιστορικές στιγμές και εναλλακτικές ευκαιρίες εξερεύνησης. 

icon-angle icon-bars icon-times