Οι Βρεφονηπιακοί – Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου Δελφών, που είναι κυρίαρχα χώρος αγωγής και ασφαλούς διαμονής για παιδιά προσχολικής ηλικίας, έχουν σκοπό:
- Να παρέχουν προσχολική αγωγή, σύμφωνα με τα πλέον σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα.
- Να επιβλέπουν τα παιδιά, στην ολόπλευρη ανάπτυξή τους όπως, σωματικά, νοητικά, συναισθηματικά και κοινωνικά.
- Να εξυπηρετούν όλους τους γονείς και παράλληλα να τους ευαισθητοποιούν μέσω ψυχολόγων πάνω σε θέματα σύγχρονης παιδαγωγικής και ψυχολογίας .
- Να βοηθούν τα παιδιά, της προσχολικής ηλικίας στην ομαλή μετάβασή τους, από το οικογενειακό στο σχολικό περιβάλλον.
- Να παρέχουν ημερήσια διατροφή και φροντίδα, στα παιδιά που φιλοξενούν, τηρώντας τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.
Στον Δήμο Δελφών υπάρχουν πέντε Παιδικοί Σταθμοί (δέχονται παιδιά από 2,5 ετών έως την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση). Ένας βρεφικός σταθμός (βρέφη από 6 μηνών έως και 2,5 ετών) και ένας βρεφονηπιακός σταθμός (βρέφη από 6 μηνών έως και 2,5 ετών και παιδιά από 2,5 ετών έως την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση)
1) Παιδικός- Βρεφονηπιακός Σταθμός Άμφισσας
Προϊσταμένη: κ. Βρούβα Θεώνη, τηλ. 22650-28551, Δημητρά & Κοττορού, Άμφισσα
email: paidikos.amfissas@delphi.gov.gr
2) Παιδικός Σταθμός Ιτέας
Προϊσταμένη: κ. Ορινιθοπούλου Μελαχροινή, τηλ. 22650-32598, Τέρμα Μιχαλοπούλου, Ιτέα
email: paidikos.iteas@yahoo.gr
3) Βρεφονηπιακός Σταθμός Ιτέας (λειτουργεί μόνο βρεφικό τμήμα)
Προϊσταμένη: κ. Κάββουρα Ελένη, τηλ. 22650-32331, Ηλία Τρίγκα 10, Ιτέα
email:vrefonipiakos.iteas@delphi.gov.gr
4) Παιδικός Σταθμός Δεσφίνας
Προϊσταμένη: κ. Πετροπούλου Ευαγγελία, τηλ. , 22653-50416 οδός: Χρήστου Χηρόπουλου και Γερακάρη, Δεσφίνα
email: zuzunia@otenet.gr
5) Παιδικός Σταθμός Γαλαξιδίου
Προϊσταμένη: κ. Μόσχου Βασιλική, τηλ. 22650-41160, 22653-50452 Θέση Δραγάτσα, Γαλαξίδι
email: psgalaxidiou@gmail.com
6) Παιδικός Σταθμός Καστελλίων
Υπεύθυνη: κ. Καραχάλιου Θεοδώρα, τηλ. 22650-91327, Καστέλλια
email: pstathmoskastellia@gmail.com
7) Παιδικός Σταθμός Πολυδρόσου
Προϊσταμένη: κ. Μπαλτζώη Παρασκευή 22340-51210, Πολύδροσο
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ,ΠΑΙΔΕΙΑΣ,ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
κ.Βασιλειάδου Σπυριδούλα, email: s.vasiliadou@delphi.gov.gr
Αναπληρώτρια Προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης(στο οποίο ανήκουν οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί):
κ. Πλουμάκη Μαρία, τηλ 2265051711, email: . m.ploumaki@delphi.gov.gr
ΕΓΓΡΑΦΕΣ
Στους βρεφικούς σταθμούς του Δήμου Δελφών εγγράφονται βρέφη (όχι παιδιά) ηλικίας από 6 μηνών (όχι 8 μηνών) και στους νηπιακούς σταθμούς από 2,5 ετών έως την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση (όχι στο νηπιαγωγείο).
Τα εγγραφόμενα παιδιά προέρχονται κατά κύριο λόγο από την περιοχή του Δήμου Δελφών. Χωρίς να αποκλείεται η περίπτωση εγγραφής παιδιών που διαμένουν σε όμορη περιοχή και εφόσον η εγγραφή είναι εφικτή λόγω της ύπαρξης κενής θέσης ή με την εγγραφή αυτή εξυπηρετείται ιδιαίτερα οξυμμένη κοινωνική ανάγκη των γονέων. Αυτό προϋποθέτει σχετική απόφαση της επιτροπής επιλογής παιδιών, καθώς και τα παιδιά των υπαλλήλων που υπηρετούν στο Δήμο Δελφών.
Κατά την εγγραφή επιλέγονται τα παιδιά των εργαζόμενων γονέων κατά προτεραιότητα και τα παιδιά των οικονομικά αδύνατων οικογενειών, και προτιμώνται εκείνα που έχουν ανάγκη φροντίδας από διάφορα κοινωνικά αίτια (όπως π.χ. παιδιά ορφανά, από δύο ή ένα γονέα, παιδιά άγαμων μητέρων, διαζευγμένων ή σε διάσταση γονέων, παιδιά που προέρχονται από γονείς με σωματική ή πνευματική αναπηρία, πολύτεκνων οικογενειών κ.λ.π.) .
Απαιτούμενα δικαιολογητικά:
Για την εγγραφή των βρεφών – παιδιών στους Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Δελφών, απαιτούνται τα εξής δικαιολογητικά:
Για εγγραφή
1) Έντυπη αίτηση με συμπληρωμένο ερωτηματολόγιο της μητέρας ή του πατέρα ή του κηδεμόνα του παιδιού (θα δίδονται από το Σταθμό). Επίσης θα διατίθενται και σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα του Δήμου Δελφών.
2) Φωτοαντίγραφο Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας μητέρας.
3) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (έκδοσης τελευταίου εξαμήνου), και όπου αυτό δεν είναι εφικτό ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού, ή/ και ληξιαρχική πράξη συμφώνου συμβίωσης.
Σε περίπτωση που προσκομισθεί πιστοποιητικό σε άλλη γλώσσα πλην της ελληνικής, το πιστοποιητικό συνοδεύεται απαραίτητα από επίσημη μετάφραση.
4) Βεβαίωση εργασίας (αφορά και τους δύο γονείς) :
Α) Εργαζόμενοι στο Δημόσιο τομέα : Πρόσφατη βεβαίωση εργασίας εργοδότη ότι είναι εργαζόμενοι ή πρόκειται να εργασθούν εντός μηνός από την υποβολή της αίτησης εγγραφής, με προσδιορισμό του ύψους των μηνιαίων αποδοχών τους.
Β) Εργαζόμενοι στον Ιδιωτικό τομέα : 1) Πρόσφατη βεβαίωση εργασίας εργοδότη ότι είναι εργαζόμενοι ή πρόκειται να εργασθούν εντός μηνός από την υποβολή της αίτησης εγγραφής, με προσδιορισμό του ύψους των μηνιαίων αποδοχών τους και 2) Εκτυπωμένη κατάσταση ενσήμων του πρώτου τριμήνου τρέχοντος έτους ή αντίγραφο αναγγελίας πρόσληψης ή της σύμβασης.
Γ) Ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι :1) Αντίγραφο της δήλωσης επιτηδεύματος (έναρξη επαγγέλματος) στη ΔΟΥ και 2) Βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα ή οποιοδήποτε δημόσιο έγγραφο από το οποίο αποδεικνύεται η ιδιότητα του ελεύθερου επαγγελματία ή του αυτοαπασχολούμενου.
Δ) Περιστασιακά Απασχολούμενοι : Εκτυπωμένη κατάσταση των ενσήμων ή των εργοσήμων του πρώτου τριμήνου τρέχοντος έτους.
5) Αποδεικτικό ανανέωσης δελτίου ανεργίας από τον ΟΑΕΔ ή κάρτα ανεργίας σε ισχύ, του γονέα ή των γονέων που είναι άνεργοι.
6) Βεβαίωση υγείας του παιδιού (επισυναπτόμενη με την αίτηση εγγραφής) συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη από Παιδίατρο, καθώς και αντίγραφο του βιβλιαρίου υγείας του με τα εμβόλια που προβλέπονται κάθε φορά από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού (η προσκόμισή τους είναι υποχρεωτική για την εγγραφή του παιδιού).
7) Αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος του τρέχοντος οικονομικού έτους των γονέων (εφόσον υπάρχει), διαφορετικά του προηγούμενου οικονομικού έτους.
8) Ειδικά δικαιολογητικά ανά περίπτωση που το Δημοτικό Συμβούλιο θεωρεί απαραίτητα.
9) Για την εγγραφή παιδιών αλλοδαπών γονέων στον Παιδικό Σταθμό, εκτός των προηγούμενων δικαιολογητικών (μεταφρασμένα), απαραίτητο είναι το διαβατήριο και η άδεια παραμονής στη χώρα μας, όπως αυτή αποδεικνύεται από τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις.
Για επανεγγραφή
Απαιτούνται όλα τα παραπάνω δικαιολογητικά. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν μεταβολές στην οικογενειακή κατάσταση, αντί των υπό στοιχείο 3. δικαιολογητικών, απαιτείται υπεύθυνη δήλωση των γονέων που βεβαιώνει τη μη μεταβολή.
Οι αιτήσεις εγγραφής υποβάλλονται από την 1η Μαΐου έως και την 10η Ιουνίου κάθε έτους, και σε όλη τη διάρκεια του έτους, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις και δεν εκκρεμούν εμπρόθεσμες αιτήσεις που δεν έχουν ικανοποιηθεί, έπειτα από την σύμφωνη γνώμη του/της Διευθυντή/τριας- Προϊσταμένου/νης του παιδικού σταθμού και εφόσον η Ειδική Επιτροπή Επιλογής Νηπίων εισηγηθεί θετικά.
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΑΘΜΩΝ
Η λειτουργία των Βρεφονηπιακών –Παιδικών Σταθμών του Δήμου Δελφών αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 31η Ιουλίου του επόμενου έτους επί πέντε μέρες, δηλαδή από Δευτέρα έως Παρασκευή.
Οι Σταθμοί δεν λειτουργούν από 24 Δεκεμβρίου μέχρι και την 5η Ιανουαρίου, καθώς και από τη Μεγάλη Πέμπτη έως Κυριακή του Θωμά (εορτές Πάσχα).
Επίσης, οι Σταθμοί διακόπτουν τη λειτουργία τους κατά τις επίσημες αργίες των Δημόσιων Υπηρεσιών καθώς και του Πολιούχου των πόλεων του Δήμου Δελφών ή του εορτασμού Εθνικού Τοπικού γεγονότος.
Η λειτουργία των Σταθμών αρχίζει από τις 7.00 π.μ. ώρα και λήγει στις 16:00 μ.μ. (εναλλασσόμενο από τους παιδαγωγούς του κάθε Σταθμού).
ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΒΡΕΦΩΝ ΚΑΙ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Στους Σταθμούς του Δήμου Δελφών εφαρμόζεται ημερήσιο πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης που εξασφαλίζει την αρμονική ψυχοσωματική ανάπτυξη. Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού τα παιδιά προσεγγίζονται με στοργή, διάλογο και εμπιστοσύνη.
Βάση του ημερησίου προγράμματος απασχόλησης είναι η κοινωνικοποίηση και η ομαλή συναναστροφή των παιδιών μεταξύ τους, η ενίσχυση της εξελικτικής τους πορείας και η εμπέδωση κλίματος ελευθερίας και ασφάλειας.
Το ημερήσιο πρόγραμμα είναι ευέλικτο, τηρούνται όμως ορισμένα βασικά χρονικά σημεία του, όπως η προσέλευση και η αναχώρηση των παιδιών, οι ώρες φαγητού, ή ημιδιατροφής, διαλείμματος και ανάπαυσης.
Ενδεικτικά το πρόγραμμα απασχόλησης των παιδιών έχει ως εξής:
- 7:30 π.μ. — 8:30 π.μ.: Προσέλευση των παιδιών.
- 8:30 π.μ. — 9:00 π.μ.: Προετοιμασία των παιδιών για το πρωινό (ομάδες στην τουαλέτα για την ατομική υγιεινή, ετοιμασία τραπεζαρίας).
- 9:00π.μ. —9:30 π.μ.: Πρωινό. Τα παιδιά, σε ομάδες εργασίας, συμμετέχουν στο σερβίρισμα και στην τακτοποίηση της τραπεζαρίας.
- 9:30 π.μ.— 10:00 π.μ. Ο/Η Παιδαγωγός προγραμματίζει και συζητά με τα παιδιά τις δραστηριότητες της ημέρας. Επεξεργασία κάποιου θέματος ευκαιριακού ή προγραμματισμένου με τις σχετικές δραστηριότητες.
- 10:00 π.μ.— 11.00 π.μ. Παράλληλα ή μεμονωμένα εργαστήρια μουσικής, ζωγραφικής, κολλητικής, κουκλοθέατρου, θεατρικού παιχνιδιού, νερού, πηλού, κηπουρικής, μαγειρικής, οικολογικού πειραματισμού κ.λ.π. ή παιδαγωγικές δραστηριότητες του ίδιου χαρακτήρα.
- 11:00π.μ. — 12:00π.μ. Διάλειμμα των παιδιών -εκ περιτροπής ανά ένα ή δύο τμήματα- διάρκειας περίπου 30 λεπτών. Προετοιμασία για το μεσημεριανό φαγητό (ατομική υγιεινή). Ελεύθερη απασχόληση στις «γωνιές» ή ομαδικά παιχνίδια στην τάξη και στην αυλή, ψυχοκινητικές δραστηριότητες. Προανάγνωση- Προγραφή- Προαρίθμηση.
- 12:00 π.μ.— 13:00μ.μ.: Μεσημεριανό φαγητό. Τα παιδιά, σε ομάδες εργασίας, συμμετέχουν στο σερβίρισμα και την τακτοποίηση της τραπεζαρίας. Ατομική υγιεινή μετά το φαγητό (βούρτσισμα δοντιών).
- 13:00 μ.μ.— 13:30μ.μ. Σταδιακή αναχώρηση των παιδιών που φεύγουν νωρίς. Ήσυχες δραστηριότητες (άκουσμα μουσικής, αφήγηση παραμυθιού, μυθοπλασία, τραγούδι, διάβασμα βιβλίου). Δραστηριότητες στις γωνιές γνώσεων – πληροφόρησης. Παιχνίδια με το λόγο. Προαγνωστικές ασκήσεις. Παιχνίδια για την εξέλιξη της αντιληπτικής ικανότητας των παιδιών. Παντομίμα, αυτοσχεδιασμοί, φαντασία.
- 13.30 μ.μ. — 15:00 μ.μ.: Ανάπαυση.
- 15:00 μ.μ. — 16:00 μ.μ.: Απογευματινό. Ελεύθερη απασχόληση , τακτοποίηση των τάξεων, αναχώρηση.
Συννημένα: